Notifications
Clear all

İnşaatta Kadın Olmak: Görünmez Duvarları Yıkma Zamanı

1 Posts
1 Users
0 Reactions
69 Views
(@sahinkeskin51)
Member
Topic starter

[#52]

Tamam, ben karar vereyim o zaman — en etkili kombinasyon:

İnşaat sektöründe kadınların durumu + düşündürücü ton. Rakamlar konuşsun, okuyucu sorgulasın.

İnşaatta Kadın Olmak: Görünmez Duvarları Yıkma Zamanı

Bir inşaat şantiyesi hayal edin. Vinçler, iskele, baret, iş eldiveni. Zihninizdeki o görüntüde kaç kadın var?

Büyük ihtimalle çok az. Belki hiç.

Bu bir tesadüf değil.

Rakamlar Ne Diyor?

Avrupa'da inşaat sektörü çalışanlarının yalnızca yaklaşık yüzde on ikisi kadın. Bu oran onlarca yıldır neredeyse hiç değişmedi. Türkiye'de tablo daha da çarpıcı: inşaat, geleneksel olarak en az kadın istihdamı barındıran sektörler arasında yer alıyor.

Peki neden?

Cevap basit değil — ama bu soruyu sormayı bırakmak da bir seçenek değil.

Sorun Yetenek Eksikliği Değil

Kadınların inşaat sektöründe az temsil edilmesinin ardında yetenek ya da ilgi eksikliği yok. Ardında şunlar var:

Kariyer rehberliğinde yıllarca süren önyargılar. "Bu iş erkek işi" diye başlayan cümleler. Mesleki eğitim programlarında kadın öğrencilerin kendilerini görememesi. Şantiye kültürünün tarihsel olarak yalnızca bir cinsiyet için tasarlanmış olması. Ve rol model eksikliği — görmediğin bir şeye ulaşmak çok daha zordur.

Bunlar bireysel engeller değil. Bunlar yapısal sorunlar. Yapısal sorunlar ise bireysel çabayla değil, sistemik değişimle çözülür.

CoHER Tam da Burada Devreye Giriyor

ConstructHer Future — CoHER — bu sistemik değişimi hedefleyen 24 aylık bir Erasmus+ projesidir. Avrupa'nın farklı ülkelerinden VET kurumları, sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcilerini bir araya getiren CoHER, yalnızca kadınlara değil; eğiticilere, işverenlere ve kurumsal yapılara da yatırım yapıyor.

Çünkü bir kadını sektöre davet etmek yetmez. Sektörün onu gerçekten karşılamaya hazır olması gerekir.

CoHER bu hazırlığı dört ana eksende inşa ediyor: toplumsal cinsiyet duyarlı müfredat geliştirme, eğitici eğitimi, mentörlük ağları ve sektörle işbirliği. Her biri ayrı bir tuğla. Hepsi birlikte bir temel.

Eğitim Dönüşümün Başladığı Yerdir

Mesleki eğitim ve öğretim — VET — sektörlere giriş kapısıdır. Bir gencin hangi mesleği seçeceği, hangi becerilerle donanacağı ve kendini nerede göreceği büyük ölçüde bu programlarda şekillenir.

CoHER, inşaat VET programlarını yeniden tasarlıyor. Yalnızca içerik değil; dil, görsel malzeme, öğrenme ortamı ve değerlendirme kriterleri açısından da. Çünkü bir ders kitabındaki tek bir fotoğraf bile — sadece erkeklerin çalıştığı bir şantiye sahnesi — o sınıftaki genç bir kadına sessiz bir mesaj gönderir: "Bu yer senin için değil."

CoHER o mesajı değiştiriyor.

Görünmez Duvarlar Yıkılabilir

İnşaatta en zorlu iş bazen en görünmez olandır: temeli atmak, zemin hazırlamak, ileride üstüne bina kurulacak o ilk katmanı döşemek.

CoHER de tam olarak bunu yapıyor. Görünmez duvarları tespit ediyor, ölçüyor ve yıkıyor. Bunun yerine bir şey inşa ediyor: eşitliğin sadece bir slogan değil, sektörün yapısal gerçeği olduğu bir gelecek.

Çünkü daha iyi binalar, daha çeşitli eller tarafından inşa edilir.

CoHER — ConstructHer Future, Erasmus+ KA2 VET programı kapsamında yürütülen çok ortaklı bir Avrupa projesidir.

Posted : 17/06/2026 6:18 pm
Share: